AVM'lerde İSG

AVMlerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Alışveriş merkezi ziyaretçilerine mutlu ve güvende bir ortam sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler:

Risk Analizi: Birden çok işyerinin bir arada bulunması riskleri de etkilemektedir. Her bir işyeri kendi içinde yaptığı risk analizinde diğer işyerlerinin yaratacağı riskleri de göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Acil Eylem Planı: İşyerlerinin kendi içinde acil durumlara hazırlıklı olunması için deneyimlemesi gereken deprem, yangın, sel, sabotaj vs. tatbikatlarının AVM genelinde de yapılması gerekmektedir. Avm genelinde de yılda en az bir kez yapılmalı ve katılımın önemi anlatılmalıdır.

İş Ekipmanları Periyodik Kontrolleri: Düzenli olarak yapılmalı ve tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi gerekmektedir. Asansörler, yürüyen merdivenler, yangın dolapları, yangın söndürme cihazları, sprink ve dedektör sistemleri, havalandırma ve klima tesisatları, elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, jeneratör, forkliftler, transpaletler, kazan daireleri, Avm bünyesinde bütün işyerlerine ait işlere yönelik özel ekipmanlar periyodik olarak kontrol edilmeli.

Ortam Ölçümleri: İş yerlerinde aydınlatma, gürültü, termal konfor asgari olarak yapılmalı ve iş yerlerinin durumuna göre gerekli ölçümler yapılmalıdır.

Eğitimler: İşyerleri çalışanlara temel isg eğitimleri ve yapılan işlere özel ileri eğitimler vermelidir.

Acil Çıkış İşaretleri ve Toplanma Alanı: Avm yönetimleri acil çıkış işaretlerini sayıca arttırmalı ve görünürlüğünü sağlamalıdır. Elektrik kesintisinde acil aydınlatmaların devreye girmesi sağlanmalıdır. Çalışanlar ve ziyaretçiler tarafından ‘’Toplanma Alanı’’ nın öneminin anlaşılması sağlanmalıdır.

Deprem: Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. İşyerlerinin vitrinleri düşünüldüğünde deprem anında bütün camların patlaması çalışanlar ve ziyaretçiler açısından zor anlar yaşatabilecektir. Deprem anında Çömel-Kapan-Tut tekniğini her yerde vurgulamalı. Çalışan ve müşterilerin depremde asansör ve yürüyen merdiven kullanılmaması gerektiği hakkında bilgilendirilmeli ve etiketleme yapılmalıdır.

Ergonomi: Avm çalışanları mesailerinin büyük bir kısmını ayakta geçirmektedirler. Yük taşıma ve çeşit vücut duruşlarında uzun süreli ayakta durmalarda çeşitli sağlık sorunlarıyla baş başa kalmaları kaçınılmaz olacaktır.

Elle Kaldırma ve Taşıma: Özellikle depo çalışanları mal kabul bölümüne gelen ürünleri (koli vb) herhangi bir sağlık sorununa ve kazaya sebebiyet vermeden taşıyabilmeleri için elle kaldırma ve taşıma eğitimi almalıdır.

Talimatlar: İşverenler her iş yeri için çalışma ortamında ve ziyaretçilerin kullandığı alanlarda çalışanları ve ziyaretçileri bilgilendirmeli, yönlendirmelidir.

Sağlık Raporu: İşe başlamadan çalışanlardan detaylı sağlık raporu alınmalı ve iş yeri hekimleri tarafından işe giriş muayeneleri yapılıp, yapılacak işe uygun olup olmadığı belirtilmelidir.

Hijyen: Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bu işyerlerinde en önemli faktörlerden biri de ‘’hijyen’’ dir. Bulaşıcı ve salgın hastalıkların önüne geçilebilmesi için her bireyin dikkat ettiği kadar toplu koruma önlemlerinin de önemi büyüktür.

Kayma takılma ve düşme: Avm genelinde aydınlatmanın ve görsel etkileyicilerin fazlalığı zemine dikkat edilmesini zorlaştırıyor. Islak ve kaygan zeminler bu tür durumlarda kaza riskini arttırmaktadır.

Döner kapılar: AVM’lerin kapısında bulunan otomatik açılır kapılarda şeffaf olduğunu gösterir ibarelerin bulunmaması ve misafirlerin fark etmemeleri sonucu, kaza ve yaralanma olasılıkları mevcuttur. Döner kapılarda uzuv sıkışmasını önlemek amaçlı açıklıkların kapatılması da önem arz eden konulardandır.

X-Ray cihazları: Avm girişlerinde bulunan X-Ray cihazlarının kalibrasyonu ve radyasyon seviyelerinin düzenli periyotlarda kontrol edilmesi gerekmektedir. Radyasyonun insan sağlığı üzerindeki uzun sürelerde ortaya çıkan etkileri bu bölgelerde düzenli olarak dinlendirilmeden uzun sürelerde hizmet veren güvenlik görevlilerinin sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir.

 

Çekmeköy OSGB, Çekmeköy İş Güvenliği, Ümraniye iş Güvenliği, Ümraniye OSGB,  Sancaktepe İş Güvenliği, Sancaktepe OSGB, Sultanbeyli OSGB, Sultanbeyli İş Güvenliği, Ataşehir İş Güvenliği, Ataşehir OSGB, İstanbul Anadolu Yakası OSGB, İstanbul Anadolu Yakası İş Güvenliği, Beykoz iş Güvenliği, Beykoz OSGB, Şile İş Güvenliği, Şile OSGB, Pendik İş Güvenliği, Pendik OSGB, Kartal İş Güvenliği, Kartal OSGB